Mit kell tudni a raktározásról?

A bolti tárolás, raktározás, illetve a bolti raktározás is mást takar.
Amit a raktározásról tudni kell

A raktározásnak fontos szerepe van az ellátási folyamatban, de alapvetően kiszolgáló funkciót tölt be. Egy sikeres vállalkozás sokban függ a kialakított raktár milyenségétől, de természetesen az elvárások és a körülmények nagyban meghatározzák, hogy mire is van pontosan szükség. A raktár-technológia folyamatos fejlődése mellett is változatlanok azok a szerepek, amiket a raktár ellát: tárolás, az állag megóvása, készletek elhelyezésének biztosítása.

Milyen funkciói vannak a raktárnak?

Az előbbiekben már a raktár konkrét funkcióit megismerhettük, viszont az még nem derült ki, hogy az áruforgalomban milyen helyet foglal el, pedig ez is kulcsfontosságú szerepe. A beszerzés folyamata az első, ami után rögtön a raktározás következik, hogy elkezdődhessen ezután a termelés, illetve szállítást követő értékesítés, avagy a szolgáltatás. A raktárnak jól megközelíthetőnek kell lennie, illetve úgy kell kialakítani, hogy a tárolt áru mozgatásának szabad és minél rövidebb út legyen biztosítva. Az anyagmozgatás útját tehát biztosítani kell, 10 százaléknál magasabb szintkülönbségek, de lépcsők, küszöbök alkalmazása nem javasolt. A tárolás módját tekintve a kiszerelés az egyik fő meghatározó elem, de persze magának az árunak is lehetnek ezt befolyásoló (hőmérsékletre vagy például páratartalomra vonatkozó) tulajdonságai. Alapvetően halmos vagy tömbtárolásról, polcrendszerű vagy soros tárolásról, illetve ömlesztett vagy speciális tárolásról beszélhetünk.

Milyen folyamatai vannak a raktározásnak?

Az első lépés természetesen az áru átvétele, amit aztán raktározni, kezelni kell. Ehhez a mozgatás és elhelyezés lépései kapcsolódnak. Ezután történik maga a tárolás, azaz a termékek, nyersanyagok állomásoztatása, egészen a kiadás pillanatáig. Az átadáskor általában egy újabb szállítás következik, de ha a raktárhelyiség közvetlenül az árusító- vagy szolgáltatóhely mellett áll, akkor csak a kiehelyés történik.

Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Raktározás és szállítás mindig a megfelelő hőmérsékleten

Raktározás és szállítás mindig a megfelelő hőmérsékleten

Az élelmiszeripari gyártók a világ minden táján azért dolgoznak, hogy a termékeiket a legjobb minőségben kínálhassák a fogyasztóknak.