Új irányok a raktárak automatizációjában

Újabb és újabb ipari forradalmakat élünk át.
Új irányok a raktárak automatizációjában

Minél alacsonyabb kiadások mellett minél nagyobb hatékonysággal üzemelni, nem csak minden raktár, de minden vállalkozó álma és célja is. Ennek ellenére a raktárak automatizációja nem egy ennyire egyértelmű folyamat, hanem sokkal inkább egy komplex folyamat. Természetesen kiemelhetőek olyan részei, mint a fizikai munkát helyettesítő automatizációk, például az önvezető targoncák alkalmazása, de akár a folyamatok esetében is beszélhetünk ilyen váltásról. A lényeg tehát az, hogy ezt az átalakulást nem érdemes leegyszerűsíteni arra, hogy az embereket leváltjuk gépekre.

Automatizálás, de hogyan?

A fizikai munka leváltása automatizációval lehet teljes körű, de lehet részleges is, amikor a robotok az emberekkel együttműködve végzik el a feladatokat. A kobotok biztonságos és megbízható partnerek a munkában. Természetesen a vezérlés, megterhelő emelések mint-mind megoldhatóak új eszközök bevetésével is, emberi beavatkozás nélküli formában. Fontos, hogy az automatizáció az egész raktározásra vagy csak részlegekre kiterjedő folyamat-e, mert ha előbbi, akkor a komplexitása miatt nagyszabású tervezést igényel. Ez egy nagy kihívást és beruházást jelentő folyamat, amihez komoly szakmai tudással rendelkező programozók munkájára van szükség.

Emberek vagy robotok?

A kézi raktározásnak számos előnye van, hiszen az emberekkel való munka jól mérhető, áttekinthető, kisebb raktár esetén kifejezetten ajánlott. De nagyobb raktárakban a biztonság növelése, a költségek csökkentése, és nem elhanyagolható tényezőként az üzemidő, munkaidő csökkentése is mind olyan csábító tulajdonságok, amik az automatizálás irányába billentik a mérleget.

Az átlátható és világos folyamatok, a tervezhető és ingadozás nélküli munka könnyebben automatizálhatóak. Természetesen viszonylag ritkán adott minden körülmény ehhez, nagy raktárak esetében fordul elő többnyire. Éppen ezért célszerű arra törekedni, hogy az ideális automatizáció helyett elsőként a részleges típust valósítsuk meg, ahol a kobotok, azaz a kollaboratív robotok és emberek egymás munkáját segítik.

Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Raktározás és szállítás mindig a megfelelő hőmérsékleten

Raktározás és szállítás mindig a megfelelő hőmérsékleten

Az élelmiszeripari gyártók a világ minden táján azért dolgoznak, hogy a termékeiket a legjobb minőségben kínálhassák a fogyasztóknak.