A gabonatermesztés jövője egy fokozatosan melegedő bolygón
Egy szó szerint forró témáról van szó, ami ráadásul folyamatosan mozgásban tartja a kutatók gondolatait. A sokáig tudományos fantasztikumnak, a távoli jövő misztériumának tűnő kérdés a szemünk előtt mutatja meg magát, és egyre sürgetőbben követeli a választ, legfőképpen a mezőgazdaságtól. De létezik-e válasz egyáltalán?
Éghajlatváltozás és a gabonák
Egyre szélsőségesebb időjárási körülmények közepette kell biztosítani azt a terméshozamot, ami képes a növekvő lélekszámot is ellátni. Lehetséges egyáltalán olyan fajtát létrehozni, ami ellenáll a viszontagságoknak? Fontos lenne, hogy a tápanyagtartalom mennyisége ne csökkenjen, ehhez pedig meg kell találni azt a gabonafélét, ami képes elviselni az egyre többször előforduló aszályos időszakokat, vagy éppen a szélsőségesen sok esőt. Ahhoz, hogy kiderüljön, az újonnan tenyésztett fajta mit bír el, természetesen komoly tesztekre van szükség. De mivel a növény életkorától függően különféle deformitásokhoz vezet a szélsőséges behatás, közel sem mindegy például, hogy a maghozamot vagy a hajtásokat befolyásolja az időjárás. Persze mindez már csak részletkérdés lenne, ha létezne az a gabonaféle, ami az állatok és emberek ellátására egyaránt alkalmas, valamint az extrém időjárást is jól viseli. Jelenleg ez a növény nem létezik, és ebben a formában, azaz a mindennek ellenálló, de mégis tökéletesen tápláló verzióban várhatóan nem is fog. És hogy miért? Mert bár a kutatások folyamatosan zajlanak, különféle terhelésnek kitéve az egyes gyökérfajtákat, mégsem olyan egyszerű egy árvíznek, de eközben az aszálynak is ellenálló típust létrehozni. Ez nem is csoda, hiszen mindent elérni egyszerre közel sem olyan könnyű. A genetikai vizsgálatok segítségével mégsem adják fel ezt a lehetetlennek tűnő küzdelmet, de a szakértők szerint várhatóan nem egy fajta jelenti majd a megoldást erre a problémára.
Fotó: Illusztráció/Unsplash