Így változtatja meg a mezőgazdasági munkát a drónok használata

A mezőgazdaság világában sosem volt állandóság.
Így változtatja meg a mezőgazdasági munkát a drónok használata

Kevés ennyire kiszolgáltatott ipari ágazat létezik, amilyen a mezőgazdaság. Ez pedig egyáltalán nem újkeletű dolog, a kezdetektől fogva jellemző, hiszen mindig is az időjárás befolyásolta, hogy mi történik majd a földeken, a kertekben. Hogy miként lehet megjósolni a ránk váró időt, arról sokaknak eltér a véleménye, de az biztos, hogy a modern műszerek meglehetősen hatékonynak bizonyulnak ezen a fronton is. Éppen ezért az elmúlt évtizedek mezőgazdaságában sok olyan változás zajlott le, aminek segítségével a gazdák, a termelők egyre jobban tudják optimalizálni a munkát. Ebben pedig komoly szerep jutott a drónoknak.

Adatelemzés és tervezés

A drónok nagy előnye, hogy rengeteg terhet levesz a gazdák válláról. És hogy miért? Mert tökéletesen alkalmas arra, hogy feltérképezze a területet, az adatai segítségével pedig komoly munkaterveket lehet készíteni. A gépek megjelenése sok területen azzal jár, hogy az emberek a munkájukat féltik. A mezőgazdaságban viszont a kemény munka csökkentésével jár ugyan, de nem látja el teljesen a kézzel végezhető feladatokat, viszont lényegesen megkönnyíti azokat. Az egyenletes permetezés nagyon fontos szempont, ezzel elkerülhető, hogy bizonyos területekre túl sok,míg másokra túl kevés vegyszer jusson. Az előnye pedig egyértelmű, hiszen bővebb és jobb terméshozammal számolhat a gazda.

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból sem elhanyagolható, hogy az alkalmazásuk egyenletesebben oszlathatja el a vegyszert, ami kevésbé terheli a talajt. A talajminőség kérdése pedig az egyik legjelentősebb téma a mezőgazdaság jövőjét, illetve a globális élelmiszerellátást illetően.

Vége a találgatásoknak

A drónok madártávlatból képesek begyűjteni adott földterületekről olyan információkat, amiket emberi szemmel nem látnánk. Ezek az infravörös sugarak ugyanis a gép számára felfoghatóak, és igen tanulságosak is, hiszen megmutatják, hogy mely növények vannak jó, illetve rosszabb állapotban, de éppígy kiderül a segítségükkel az is, hogy milyen a vizsgált föld minősége.

Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Így változtatja meg a mezőgazdasági munkát a drónok használata

Így változtatja meg a mezőgazdasági munkát a drónok használata

Teljesen más folyamatok zajlanak, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A gabonatermesztés jövője egy fokozatosan melegedő bolygón

A gabonatermesztés jövője egy fokozatosan melegedő bolygón

A hőmérséklet egyre nő, ahogy az emberek száma is folyamatosan gyarapodik.