A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

Változóban a megrendelői magatartás, egyre fontosabb a zöldebb építkezés is.
A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

A lakásvásárlók, bérlők igényei folyamatosan változtak az idők során, de fokozottan vezettek a mostani helyzethez, ami egyre egységesebb képet mutat. Több tényező is szükséges volt ehhez, mint például a növekvő energiaárak, illetve a globális felmelegedés vészharangjainak meghallása. Ezek és egyéb erők hatására általános tendenciává válik, hogy a vásárlóknak fonto, hogy az otthonuk jól legyen szigetelve, de a legtöbb esetben már a megújuló energiaforrások használata is fontos szempont a döntéskor. Mivel az épületeknek komoly környezetkárosító szerepük van, akárcsak a létrehozásukban közreműködő munkák részfolyamatinak, hatalmas átalakulásokra számíthatunk. Az sem elhanyagolható, hogy a megújuló energia piaca egy hatalmas potenciállal bíró, nagy nyereséggel kecsegtető terep, nem mellesleg az egyetlen opció is a jövőre nézve.

Milyen épületeké a jövő?

Elsősorban az épületek karbonlábnyomásának csökkentése a cél, illetve az ehhez szükséges technológiák alkalmazása. Ez nem csak az erőforrsáok felhasználásnak csökkentését jelenti, de az erőforrások megválasztását is újraírja. Egy “zöldebb” épület sokkal nagyobb vonzerővel rendelkezik az erre vonatkozó kutatások szerint, hiszen pszichológiailag is jótékony hatással bír, elégedettséget és nyugalmat biztosít pusztán a kialakításának tudata is. Természetesen az is említésre méltó, hogy a nagy vízszintes felületek, amik biztosítják a zöld életteret, szintén sokkal vonzóbbak. A tetőkön kialakított kertek, zöldfelületek javítják a levegő minőségét is.

Intelligens városok

A zöldített felületek mellett akad más is, ami komolyan befolyásolja az ipart. Az intelligens városok, fenntartható települések igénye. Ezek a hatalmas projektek létrehozásával tervezett életterek a jobb infrasturktúra mellett a piac fellendülésének igéretével is kecsegtetnek. Komoly fejlesztések, technológiai tervezés előzi meg a városok megszületését, de várhatóan ezek megvalósult változatai uralják majd a következő évtizedeket.

Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

Átalakuló trendek és változó igények szabják meg az új irányokat.

Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Viharos időszakok, nagy kihívások, de a kereslet így is egyre nő.