Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Emelkedő alapanyagárak, munkaerőhiány, durvuló szabályozások.
Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Nincs könnyű helyzetben, aki az építőiparban akarja megtalálni a szerencséjét? Ez talán meglepően hangzik egy olyan ágazatot illetően, amire mindig van kereslet. De ahogy a megbízók is tapasztalják, hogy nehéz rövid időn belül jó szakembert találni, úgy a nagyobb vállalkozások is ismerik a megfelelő munkaerő hiányát, ahogy az egyre növekvő költségek okozta szorítást is. Mégis, mit lehet tenni, hogy minden az útba gördülő akadály ellenére is sikeresen működhessen egy vállalkozás?

Innováció, technológia, hatékonyság

Az elmúlt néhány évben komoly átalakulások zajlottak az iparágban. Ezek egyike, hogy erős szigorításokon estek át a tisztasági és biztonsági szabályozások, valamint a munkásokra vonatkozó egészségügyi előírások. Ahogy mindenhol máshol is tapasztalható, az automatizáció egyre nagyobb mértékben és egyre gyorsabb ütemben terjed. Az építőiparban nem csak az emberi munkát kiegészítő robotoknak van nagy szerepe, hanem például a 3d nyomtatóknak is, amelyek előállítanak alkatrészeket, amiket más robotok illesztenek a helyükre. Amennyiben az emberi munka szolgálatába állítanak gépeket, sokszor például a környezetvédelmi szabályozások szerinti munkát segítik, illetve az extrém természeti jelenségekre figyelmeztetve garantálják a munkások biztonságát.

Olyan intelligens szerződéseket használva, amik a blokklánc technológiát alkalmazzák, sokkal egyszerűbb a felek dolga. Könnyebb és átláthatóbb az üzlet, de gyorsabb és biztonságosabb is, így nem véletlenül válik egyre népszerűbbé.

Sikerét tekintve egyértelműen az építőipari dróné a jövő. Az eszköz több fronton is segíti a munkát, egyrészt nagy távolságok megtételére alkalmas, másrészt olyan területeken is kiválóan alkalmazható, ahol az emberek számára kifejezetten veszélyes körülményekkel kell számolni. Ez azt jelenti, hogy feltérképezésben ideálisan alkalmazhatóak, remekül készítenek hőtérképeket is, de olyan esetekben is kiválóan alkalmazhatóak, amikor valamilyen munkát nagyon magasan, magasban kell elvégezni.


Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Így maradhatunk versenyképesek az építőiparban

Viharos időszakok, nagy kihívások, de a kereslet így is egyre nő.

A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

A zöldebb építkezés forradalmasíthatja az ipart

Átalakuló trendek és változó igények szabják meg az új irányokat.