Milyen jövő vár az energiaiparra?

A kiapadó energiaforrások, az ellátásokban történő fennakadások vagy szünetek nagyban hozzájárulnak a felismeréshez, cselekedni kell.
A jövőben így alakul az energiaipar

Az ipari forradalom után az emberiség történetében zajló átalakulások rohamléptekre kapcsoltak. A termelés növekedésével a fogyasztás is egyre nőtt, az energiafelhasználás pedig az egyre nagyobb városokkal egy ütemben emelkedett. A pozitivista szemléletből felocsudva jött a felismerés, a véges forrásoknak bizony egyszer tényleg vége van. Ez a fogyasztók magatartásában csak részlegesen mutatkozik meg, de a tendencia javul, hiszen a kőolaj és földgáz után ma már a megújuló energaforrások állnak a dobogó harmadik helyén. Ez persze még mindig kevés. A modern civilizáció egyik legfontosabb alapelemének a jövőjéről, ezzel együtt a jövő generációinak jövőjéről is szó van.

Szennyezés és kiapadás

A jövő generációi már feltehetően, szerencsés esetben egy olyan világban élnek majd, ahol a mostani energiafelhasználás, a fosszilis források kiaknázása egy pazarló és környezetromboló magatartást jelent majd. Új forrásokra lesz szükségük, amiket a víz, a szél és nap, valamint egyebek mellett a biomassza biztosítanak, hiszen a jelenlegi készletek néhány évtizedre elegendőek pusztán. A megújuló energia jelenti a kiutat, amit elő kell állítani, ki kell nyerni, illetve tudatosan felhasználni. Ez szintén egy kulcsgondolat, hiszen a tudatosság és a szemléletváltás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a változás tartós és eredményes legyen. A fosszilis energia felhasználása változik a következő években, de éppígy a fogyasztói magatartás is, hiszen ez a jövő kulcsa, és mivel a vészharangokat már jó ideje kongatják, cselekedni szükséges.

Minek kell megfelelnie az új energiának?

Sok szempontnak. Legyen megújuló, könnyen hozzáférhető, globálisan elérhető. Emellett fontos a rugalmasság, a megbízhatóság. A megbízhatatlan és változékony piacoknak, ami a kőolaj és főldgáz képviselnek, leáldozott, de egyelőre még nincs meg az a megoldás a fogyasztói magatartás változtatása mellett, ami a biztos kiutat jelenti.Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

A jövőben így alakul az energiaipar

Milyen jövő vár az energiaiparra?

Milyen irányt vesz majd ez a nélkülözhetetlen szegmens?

Elektromos fűtőberendezések ipari alkalmazása

Elektromos fűtőberendezések ipari alkalmazása

Számos érv szól a technológia bevezetése mellett.