Globális küldetés: az energiaátmenet

Egyáltalán mi ez, és miért van rá szükség?
Globális küldetés: az energiaátmenet

Az energiaátmenet egy olyan kifejezés, amivel egyre többet találkozunk a mindennapok során. Jelentése annyit tesz, hogy a környezetre káros, pazarló energiafelhasználási szokásainkat, a fosszilis energiák használatát átadjuk a múltnak, és a megújuló forrásból, egy egészen új fogyasztói magatartással használunk energiát. És hogy néz ez ki a valóságban? Az ökológiai lábnyom eltüntetése ugyanis nem is olyan könnyű feladat, mint aminek elsőre tűnik, pedig elsőre sem tűnik egyszerűnek.

Együttműködésben a jövő

Ki jelölje ki az új irányt? A cégeknek, munkahelyeknek ebben nagy szerepe lehet, hiszen az alkalmazottak felé képviselt elvek, valamint a feléjük közvetített értékek hatással lesznek közvetlenül is az életükre. MInél nagyobb egy cég, annál több ember életére. Munkavállalók szempontjából is lényeges lehet a jelentkezéskor, hogy milyen értékeket képvisel az adott cég, ami szintén kifizetődővé a vállalatok számára, hogy a fenntartható jövő felé nyissanak. A gazdaság és a társadalom is egészségesebb irányt vehet, ha megtörténik az összefogás.

Persze egy közelgő klímakatasztrófa képe ennél lényegesen nagyobb meggyőzőerővel bír, ha a lépések megtételéről, sürgetéséről van szó. Sosem szabad elfelejteni, hogy az aprónak tűnő, alulról induló grass root kezdeményezéseknek milyen ereje van. Az egyéni döntéseknek is van hatása, éppen ezért nem érdemes egy legyintéssel elintézni azzal, hogy úgy sincs értelme szelektíven gyűjteni a szemetet.

Hogyan valósítható meg?

A megújuló energiaforrásokra való áttérés tehát az egyetlen lehetősége a következő generációknak. Hogy ezzel mi a probléma, és ha ennyire egyértelmű a helyzet, miért nem lépjük meg azonnal? A válasz egyszerű, de a tárolás már közel sem ennyire az. Ha egy szeles vagy borongós napra, hétre, hónapra gondolunk, nem az jut az eszünkbe, hogy a napenergia vagy szélenergia annyira bőséges, hogy mindig rendelkezésünkre áll. A fő feladat tehát elsősorban az, hogy a megújuló energia termelése egyenletes legyen, illetve a tárolás is lehetővé tegye azt, hogy a hosszabb “termelésmentes“ időszakokban is megbízható forráshoz lehessen nyúlni.

Fotó:Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Elektromos fűtőberendezések ipari alkalmazása

Elektromos fűtőberendezések ipari alkalmazása

Számos érv szól a technológia bevezetése mellett.

A jövőben így alakul az energiaipar

Milyen jövő vár az energiaiparra?

Milyen irányt vesz majd ez a nélkülözhetetlen szegmens?