Mi vár az óceáni áruszállításra a következő évtizedekben?

Lehet, hogy végleg búcsút inthetünk a szállítmányozás e fajtájának?
Ez vár az óceáni áruszállításra akövetkező évtizedekben

Világszerte jelentős visszaesésről számolnak be az óceáni szállítmányozással foglalkozó cégek, akár 20 százalékkal is csökkent néhány év alatt a forgalmuk, ahogy például történt az az amerikai piacon. A világméretű energiaválság, üzemanyag felhasználás körüli problémák komoly kihívást jelentenek az iparnak, és szinte válogatás nélkül, minden iparnak, így tehát a szállítmányozásnak is. A nemzetközi cégek komoly akadályokba ütköztek az elmúlt években, amik az előbbfelvázolt globális problémákkal együtt azt tették szükségessé, hogy átértékeljék a szerepüket.

Vízre, robotok!

Ahogy a szárazföldi szállítmányozásban is egyre gyakoribb az úgynevezett autonóm robotok használata – sőt, a következő évtizedekben várhatóan lecserélik a embereket a sofőr poszton –, úgy a tengeri szállítmányozás is ebbe az irányba kacsingat. Mivel a vízen nehezebb az irányításukat biztosító jelek vétele, ezért közel sem kiforrott technikáról van szó. Mindenesetre a jövőben komolyan terveznek ezekkel a legénységet leváltó robotokkal, hiszen hatékonyság szempontjából jóval előnyösebb az alkalmazásuk, mint az embereké, akiknek egyebek mellett, bizonyos időközönként el kell hagyni a hajót.

Gazdasági növekedés

Az előttünk álló évtizedek várhatóan teljesen átformálják a megszokott gazdasági rendet is. A fejlődő országok előretörése mellett várható az óceánokra épülő iparágak jelentőségének növekedése is, nem csak a megújuló energiaforrásként nagy szerepet játszó szélenergiával, hanem az eddig kiaknázatlan óceáni erőforrásokkal is egyre több kutatás foglalkozik. Korunk kérdése a környezetvédelem, ami az óceánokat is komolyan érinti. Mivel ez a terület számos lehetőséget kínál, amilyenek például a kikötőben létesíthető munkahelyek, amik a folyamatos népesség növekedésben nagy jelentőséggel bírhatnak, így közel sem mindegy, hogy mennyire figyelünk a vizek állapotára. Tehát az óceáni áruszállítás nagy évtizedei előtt állunk, de ennek bekövetkezéséhez az is szükséges, hogy az állagmegóvás alapvetésnek számítson, de a cél a nagy vizek állapotának javítása és ennek fenntartása legyen.

Fotó:Illusztráció/Pexels


Kapcsolódó cikkek